Historik

Huset uppfördes 1904-1906 av byggmästare E Bergöö på uppdrag av byggherren E Olsson. Arkitekt var Bodin & Almqvist arkitekter. Vår förening, Brf Urnan 1 grundades 1989. 

Fastigheten är belägen mitt i den lugna, trevliga och gröna delen av Karlbergsvägen. Huset består av 45 bostadslägenheter, ett parkeringsgarage, fem hyreslokaler och ett arrende: Günthers korvkiosk. Som medlem har man tillgång till barnvagnsrum, cykelrum samt en välutrustad och modern tvättstuga.

Huset har två bakgårdar, som gårdsgruppen på sommaren fyller med vackra växter för att skapa en trevlig miljö. Givetvis finns det tillgång till grill för den som vill hålla trevliga sommarfester eller bara mysa i gårdarnas vita utemöbler.  Styrelsen och gårdsgruppen arrangerar även en årlig kräftskiva.

Bostadsrättsföreningen Urnan 1  har adressen Karlbergsvägen 66 A-C. Karlbergsvägen 66 är numera känd genom Leif GW Perssons bok ”Den döende detektiven” och är ofta kuliss för filminspelningar eller fotoshoots som sker framför huset.

Exempel på större händelser under de drygt 100 åren som gått är:

  1. Cirka 1910 på innergården byggdes en församlingslokal för en frikyrka
  2. Under 1930-talet vinden och taket brann av, därav dagens takutformning som skiljer sig något från 1904 års ritningar
  3. 1954, en större upprustning av hela fastigheten genomfördes. Den sedan länge nedlagda frikyrkan byggdes om till verkstadslokal med ramp ned från Karlbergsvägen. Centralvärme installerades.
  4. 1989, brf. Urnan 1 grundades och fastigheten köptes från dåvarande fastighetsägaren Bengt Korell
  5. Under 1990-2000 talet, välbehövlig upprustning av i princip hela fastigheten och flera av lokalerna genomfördes
  6. 2006, verkstadslokalen byggs om till garage för bilar och motorcyklar, den stora innergården renoveras och en gårdslokal skapas
  7. Under 2010-talet har samtliga lokalerna kontinuerligt renoverades och förbättrades. 
  8. 2011, husets förgård upprustas och återställs till en miljö som motsvarar Karlbergsvägens ”gröna del. 
  9. Under 2017 har en välbehövlig renovering av trapphusen gjorts.